Художній музей

2015-10-21

/Files/images/1445320908665_4.jpg

Згідно з планом роботи Садівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів на осінні канікули, за ініціативи класного керівника Воскобойникової Н. О., відбулась екскурсія учнів 7 класу до Сумського обласного художнього музею.
Сумський обласний художній музей ім. Никанора Онацького є найбільшою в регіоні скарбницею образотворчого і декоративно-ужиткового мистецтва як вітчизняного, так і країн Західної Європи та Далекого Сходу XVI -XX ст. Музейний заклад бере свій початок з 1 березня 1920 року. Саме в той день на посаду директора майбутнього музею було призначено єдиного на той час в сумському регіоні професійного художника, уродженця краю — Никанора Харитоновича Онацького (1875 – 1937). Він був художником, педагогом і громадським діячем, учнем Рєпіна. Музей був створений на базі націоналізованих приватних колекцій міста і повіту та колекції О. Гансена. Експозиція музею розмістилась у восьми залах двоповерхового особняка - будівлі колишнього Державного банку, побудованого в кінці XIX - початку XX ст. сумським архітектором Г. Шольцем.
Основою для створення музею стала частина приватної мистецької збірки (біля 5,5 тисяч експонатів) О. Гансена, яка у 1914 р. була привезена власником в Суми по лінії родинних зв’язків.
Сумський художній музей має відділи: українського мистецтва, російського дореволюційного (XVIII — поч. ХХ ст.), західно-європейського мистецтва. В експозиції та фондах музею налічується понад 15 тисяч експонатів. Серед них живопис Боровиковського, Айвазовського, офорти Шевченка, графіка Трутовського, Жемчужникова, твори Рєпіна, Шишкіна, Левітана, Куїнджі, Васильківського, Левченко, Пимоненко, Онацького, Нарбута, Власовського, скульпторів Лисенка та Кавалерідзе, братів Кричевських, а також колекція нумізматики, вироби декоративного мистецтва, український іконопис XVIII століття.
Наша екскурсія розпочалась переглядом експозиції вітчизняного мистецтва, окремими зразками іконопису ХVIII – ХІХ ст., які дають уявлення про особливості релігійного мистецтва цього періоду, а також – першими в українському мистецтві портретними зображеннями (парсунами) – гетьмана Івана Скоропадського, Максима Залізняка, Даниїла Апостола.
Найбільше експозиційної площі відведено для показу процесів, що відбувалися в мистецтві ХІХ ст. Представлені учасники знаменитого в Імператорській Академії мистецтв «бунту чотирнадцяти» М. Шустов і Ф. Журавльов: перший – історичним полотном «Іван ІІІ розриває ханську грамоту», другий – картиною «Дружина-модниця».
Про демократичне мистецтво Товариства пересувних художніх виставок дають уявлення портрети І. Рєпіна і М. Ге, пейзажі І. Шишкіна, А. Куїнджі, О. Саврасова, І.Левітана та ін.
Окрасу музейної збірки складають офорти Тараса Шевченка, графічні аркуші К.Трутовського, Л.Жемчужнікова, твори художників-демократів “срібної доби” українського мистецтва: С. Васильківського, С.Свєтославського, П. Левченка, М.Пимоненка.
У колекції музею – витвори вітчизняного та світового мистецтва. На сьогодні музей один із найзначніших культурних художніх центрів України, база унікальних робіт у сфері живопису та декоративно-прикладного мистецтва.
Від побаченого захоплює подих. Це, звичайно, перша наша екскурсія до обласного художнього музею, тож враження та емоції незабутні. Ми із задоволенням проглянули всі виставки, представлені в музеї, і зробили висновки, що наблизитися до справжнього мистецтва – це прекрасно.

Воскобойникова Н.О.

Кiлькiсть переглядiв: 234

Коментарi